речник контакт

Почит за поетот Неделковски, но кога тој почина

Во Македонија 2-ри септември се одбележува како ден на смртта на поетот Неделковски, кој во Софија за да не биде жив фатен од бугарската полиција, се фрлил од петтиот кат на мансардата каде живеел. Во бугарските документи кои се поставени во неговата спомен соба, сите датуми за негова смрт се водат на 1-ви септември 1941 година.

Петар Печков

Средното училишта Коле Неделковски му оддаде почит на невниот патрон со положување цвеќе во училишниот двор и во родното село Фојница, пред спомен куќата. Почит оддадоа и претставниците на локланата власт и од Сојузот на Борците.

И додека во сите македонски документи се води дека Неделквоски загина на 2-ри септември, во бугасткеи тоа е ден порани, на 1-ви. Истите се поместени во спомен собата, каде може да се прочита факсимил од бугарски весник од 2-ри септмври дека ден претходно се самоубил Неделковски и спомен плочата од пред куќата каде Неделковски се фрли од четвртиот кат, дека тоа е сторено на 1-ви септември 1941 години.

АНКЕТА »

Како да се надмине состојбата со големиот број заразени лица, позитивни на ковид-19?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »