речник контакт

По десет месеци натпросечно ниво, во октомври Вардар низ Велес како поток

Просекот од 52 цм беше променлив

Петар Печков

После десет месеци висок водостој, изминатиот октомври нивото на реката Вардар низ Велес имаше променливи вредности. Првата половина од месецот беше со под просечни вредности, додека втората имаше поголемо ниво од просекот за октомври. Или 15 дена беше под вредноста од 52 цм а 16 дена над неа. 

Така нивото ниво кое беше  континуирано присутно од месец декември минатата година, па  до септември, заврши. Секако за ова влијаеше сушниот период, три месеци без посериозни врнежи.

Најдобра илустрација  е нивното на реката Дунав низ Хрватска и Србија, каде е толку низок што  забранет за сообраќај.   Просекот за  месец ноември за реката Вардар низ Велес е 76 цм. Управта за хидро-метеорологија вредностите ги  мери во 7,30 ч. наутро.

АНКЕТА »

Велес е еден од малкуте градови во Македонија, кои немаат пешачка зона во центарот на градот. Дали сте за улица 8-ми септември од Сармаале до споменикот на Илинденците да биде затворена за сообраќај а тој дел пешачка зона?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »