речник контакт

Примероци на велешката мода и накити од крајот на 19 век во македонска амбасада во Париз

Изработките од градската носија на Велес била под влијание на ,,ала франка модата,,

Петар Печков

Во Амбасадата на Република Македонија во Париз, се чуваат вредни примероци на накит и модни додатоци изработени од срма. Се наоѓаат во холот на седиштето и можат да ги видат гостите на амбасадата. 

Изработките од градската носија на Велес, која била под влијание на ,,ала франка модата,,   се карактеристични  за 19 и почеток на 20 век. Тие биле работени за жените на угледните велешки трговци, кои соработувале со Западна Европа и ја следеле модата.   

Според кажувањата на амбасадорката на Македонија во Париз,  Јадранка Чаушевска Димов, предмети биле донирани од госпоѓа Сузана Лот Матје. Нејзиното семејство  во 20-тите години на минатиот век живееле во Велес, бидејќи татко и како инженер работел во изградба на Железниот мост над реката Вардар, на пругата Велес -Кочани. Мајка и собирала вакви предмети, женска облека и накит  и ги понела за Париз - рече  Јадранка Стефкова. 

Таа беше дел до делегација на локалната власт која неодамна престројуваше во посета на француската област Алзас.  Градоначалникот  Аце Коцевски  побарал предмети да бидат отстапени и изложени на изложба следната година во Велес, да има можност да ги види велешката јавност

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »