речник контакт

Проработеа апаратите за квалитетот на воздухот, резултатите поразителни

Три дена по ред ПМ 10 честичките во воздухот во Велес далеку над граничните вредности

Петар Печков

Од петокот мерните инструменти на Министерството за животна средина, со кој се  мери квалитетот на водухот во Велес, повторно се во функција. Но измерените вредности се поразителни.

ПМ 10 честичките за сите три дена, откако работат инструментите се далеку над дозволените вредности од 50 мг на м3.  Или во петокот биле измерени 140,846 во саботата 126,709 и вчера недела  125,772 мг на метар кубен.   Овие денови има високи пикови и  на измерени  часовни  вредности на сулфурдвеоксид и на чад.   

Мерните инструменти за квалитетот на водухот, кои  ги мерат ПМ 10 честичките, кои се опасни по здравјето на граѓаните, не работеа од 27 декември лани, безмалку еден месец. Толку време велешани не знаеја каков водух дишат.  

АНКЕТА »

2018-та е зад нас. Како ќе ја помните?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »