речник контакт

Ретроспективната изложба на сликарот Ѓорѓи Зографски

До 17-ти март во Ликовниот салон во Велес е отворена ретроспективната изложба на сликарот Ѓорѓи Зографски (1871-1940).

Петар Печков

До 17-ти март во Ликовниот салон во Велес е отворена ретроспективната изложба на сликарот Ѓорѓи Зографски (1871-1940).

Тој е роден во велешкото село Папрадиште и заедно со Димитар Андонов Папрадишки е најзначаен автор  на профаното сликарство во Македонија.

Ова е највредна изложба што досега се има претставено пред јавноста во градот и не е препорака дека треба, туку мора да се види.

Изложени се 23 слики и 31 икона, дел од Националната галерија на Македонија дел од црквите и манастирите на МПЦ.

\"\"

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »