речник контакт

Советниците на општина Велес први го усвоија Етичкиот кодекс

Советниците на општина Велес, а први во Македонија го усвоија Етичкиот кодекс но и се потсетија меѓусебно кој колку е морален.

Петар Печков

Советот на општина Велес го прифати  етичкиот кодекс на локалните функционери, со што стана прва локална власт во Македонија која усвои овој значаен документ.

Неговото усвојување  значи воведување на највисоките стандарди на работа на општинската власт со примена на принципите на заштита на јавниот интерес, транспарентност и отчетност, сметаат советниците во општина Велес.

Тие во дискусијата за негово донесување не пропуштија да се потсетат на сопствените морални и етички квалитети, потсетувајќи кој како бил избран, на чија листа бил, каде и зошто преминал, како гласал досега и чии интереси бранеле.

Етичкиот кодекс е документ подготвен од УНДП и ЗЕЛС а негова цел е борба против корупцијата и транспарентно  работење на општинските функционери.

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »