речник контакт

Споменикот на Михајлов поставен на тераса

Ванчо Михајлов на терасата од семејната куќа од Драги Каров

Петар Печков

Две седмици откако на 28-ми февруари беше откриен споменикот на Ванчо Михајлов, тој е поставен на тераста од домот на Драги Каров. Тој е тежок стотина килограми и веден илјада евра. За него историчарите се уште не го кажале конечниот збор.

Македонските велат дека тој бил инспираторот за бројните нарачани убиства на македонската интелегенција во Софија - Бугарија во периодот 1924-37ма. Бугарските пак објаснуваат дека бил нарачател на убиствата на српскиот окупатор во македонија.

Малиот одзив на гости од Бугарија на отварањето на споменикот, спреод органзиаторот било и тоа што Михајлов во Бугарија имал седум смртни пресуди.

АНКЕТА »

Дали користите велосипед во Велес?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »