речник контакт

Спортската сала со ново име „Гемиџии“

Советниците на општина Велес, со мнозинство гласови одлучија спортската сала „25 мај“ да биде преименувана во „Гемиџии“.

Петар Печков

Советниците на општина Велес, со мнозинство гласови одлучија спортската сала „25 мај“ да биде преименувана во „Гемиџии“.

По предлог на советникот Александар Колев со 12 за и 10 воздржани беше изгласано новото име, кое е мотивиран со цел да се сочува делото на група млади патриоти, кои во најголем број ја сочинувале велешани а со повеќе терористички акции во пролетта во Солун, сакаа да го свртат вниманието на Европа кон маките на македонците, при што немаше жртви освен повеќето учесници.

Колев при донесувањето на ваква одлука се повел од тоа што никаде не наишол на документ со кој спортската сала некогаш  била именувана со 25 мај, бидејќи  таков документ во архивата на општината и салата немало. Наспроти него, фунционер кој беше во општинското Собранието тврди дека во пролетта 1984-та година донела таква одлука со која таа е именувана во СРЦ 25 мај.

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »