речник контакт

Староооо купувам

Се уште постои ова подзаборавенo занимање, купи за едно продај за две

Петар Печков

Низ тесните велешки улици ретко, но уште може  да се слушне ,,,Староо  купувааам,,.  Соговорникот кој беше работно на улица Максим Горки, трпеливо одеше  и гласно извикнуваше, со надеж дека ќе добие нешто старо. Вели дека и покрај се работа има а коњот Дорчо одлично служи и покрај годините.

Колку за парче леб излегува. Ќе купам од улица, ќе го препродадам во откупниот центар. Така и луѓево задоволни, да не го фрлаат  и за моите дома ќе однесам парче леб. Луѓето ме прифаќаат, не сум имал проблеми. И коњчево го служи здравјето, па одиме еве по улиците. Повеќе во стариот дел оти тука можат да се најдат повеќе стари работи, во зградите ги нема, тешко се фрла, таму е повеќе ново –вели велешанецот кој со оваа работа го издржува петчленото семејство. Објаснува дека некои се решиле со собирање на пластика а тој старо железо.

АНКЕТА »

Велес е еден од малкуте градови во Македонија, кои немаат пешачка зона во центарот на градот. Дали сте за улица 8-ми септември од Сармаале до споменикот на Илинденците да биде затворена за сообраќај а тој дел пешачка зона?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »