речник контакт

Хакер во Пентагон

Пред повеќе од 2 години, Gary McKinnon ја пробил заштитата на Пентагон, НАСА и воените системи...

Аница Солева

Пред повеќе од 2 години, Gary McKinnon ја пробил заштитата на Пентагон, НАСА и воените системи. За Америка, тој е опасен човек и е најголем воен компјутерски хакер на сите времиња. „Сакав само да откријам дали постојат вонземјани и немав намера да предизвикам штета. Сакав да ги откријам оние нешта за кои Владата не разговара.“ Користејќи го името „Соло“ вели дека не може многу да зборува за тоа што го открил, бидејќи не е вистинско време за тоа. Предизвикал штета од 700,000 долари. Од 2000-2001 година, од неговиот дом во Хорнси, Лондон го насочил своето внимание врз Американската влада и војска, користејќи компјутер со 56K модем. Тој ќе биде испорачан на Америка, каде ќе му биде судено и ако го обвинат за виновен ќе добие казна од 70 години и парична казна од 1,75 милиони долари.

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »