речник контакт

Хрватот Бoбиќ победи свирејќи на клавир, користејќи чешалка за грбo

Во Велес се одржа Меѓународниот натпревар на класична музика ,, Арт ин Велес 2018,, со учество на 250 натпреварувачи од пет Балкански држави

Петар Печков

Хрватот  Иван Бoбиќ е добитник на Гран при наградата на Меѓународниот натпревар на класична музика ,, Арт  ин Велес,, 2018. Тој со неговиот нестандарден настап на клавир, кога еден дел музицираше и со жиците преку метална  чешалка за грб го освои жирито составено од професори од музика од Македонија, Србија, Хрватска и Норвешка.   Тој дури настапи и со своја композиција. 

 Настапив со мојата композиција ,,Соната,, со поднаслов Успаванка за детството. Преку музика го раскажувам преминот од детството, работам на компонирање шест месеци.  Имам учествувано на вакви балкански натпревари и добро е кога ќе го измериш квалитетот во споредба со други- кажа добитникот на Гран при наградата Бoбиќ, кој доаѓа од Вараждин Хрватска.

Студент е на четврта година на Факултетот за музика во Осиек а доаѓа од музичко семејство таткото е композитор а мајката виолинистка а ангажиран е како корепетитор во театарот во Вараждин за танц- современ балет и танц. 

На натпреварот се додели и наградата проф. Томислав Димов неодамна починат врвен македонски музичар кој работел и живеел во повеќе земји од светот. Починал пред два месеци во Џакарта. Неа ја доби десет годишниот кавадарчанец Олег Најдовски кој свиреше на кларинет ,,Менует,, од Моцарт и ,,Селска игра,, од непознат автор а соа неговиот настап ја воодушеви публиката. 

Беа доделени и парични награди од Фондација Милетиќ виолинист и виолист на Србин кој живее и работи во Норвешка, победникот Бабиќ доби 400  а по сто добија   Олег Најдовски, Андријана Косовац од Ниш и Карло Фуриќ од Загреб.   

Од учениците на велешкото Основно музичко училиште ,,Стефан Гајдов,, кои настапија на натпреварот единствен кој доби 100 поени од жирито , победи во неговата категорија и настапи на завршниот концерт беше деветгодишниот Кристијан Коцевски, кој свиреше на гитара. На фестивалот ,,Арт ин Велес,, 2018 учествуваа 250 натпреварувачи од Македонија, Србија, Б и Х, Црна Гора и Хрватска а го организираше здружението ,,Арт ин орг,, од Кавадарци. Се одржа во музичките кабинети на  ОУ Блаже Конески.

АНКЕТА »

Дали учениците од 1-ви септември треба да тргнат на настава во училиште?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »