речник контакт

Честитки за 8-ми март

Честитки за меѓународниот ден на жената

Петар Печков

И да не биде само еден ден во годината.

 А еве и зошто се одбележува овој ден.


Врз основа на одлуката на Втората меѓународна конференција на жените социјалистки, одржана во Копенхаген,  Данска, во август 1910 година, 8 Март се слави секоја година како меѓународен Ден на жената. На оваа конференција по иницијатива на Клара Цеткин, беше решено 8 Март да се одбележува во спомен на демонстрациите на американските жени во 1903 година, кои се одржаа под паролата - Борба за општо право на глас.

 

АНКЕТА »

Дали летово планирате да одите на одмор и ако одите каде?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »