речник контакт

Честит 8 ми март

Честитки за меѓународниот ден на жената

Петар Печков

И да не биде само еден и овој  ден во годината.

Зошто се одбележува овој ден, само не во кафеана.

Врз основа на одлуката на Втората меѓународна конференција на жените социјалистки, одржана во Копенхаген,  Данска, во август 1910 година, 8 Март се слави секоја година како меѓународен Ден на жената. На оваа конференција по иницијатива на Клара Цеткин, беше решено 8 Март да се одбележува во спомен на демонстрациите на американските жени во 1903 година, кои се одржаа под паролата - Борба за општо право на глас.

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »