речник контакт

Чудо во Велес, на депонијата од згура процвета цреша!!!

Голема симболика на Прочка. Се роди нов живот, секој се бори за да го продолжи векот

Петар Печков

На денот кога сите се проштеваат, луѓето меѓу себе и земјата и небото во Велес се случи чудо на природата.  На огромната депонија од згура процвета црешата. Во ридот кој за велешани е симбол на смртта, со присуството на тешки метали, едно дрво се разбуди и си го најде патот до небото. Процвета оваа цреша, симболика за градот и луѓето. Дека надежта постои, дека сите се борат да преживеат.

 Тоше Проески - Цреша:

И ден денес ко сонлива песна
ќе долета мирис на цреша
кога пролет ќе расцути в поле
една цреша што мене ме чека
кога мора да одам им реков
се што имам и куќа и нива
нека земе што му треба секој
но црешата да ја најдам жива...

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »