речник контакт

Велешките градинки со 300 деца повеќе од капацитетот

Детските градинки од Советот на Општина Велес побарале за следната 2019 година, да функционираат со поголем број на деца од нормативите

Петар Печков

Во шест клона на Детската градинка ,,Димче Мирчев,, од Велес има згрижено 1.359 деца иако капацитетот е  1.042.  Тие се згрижени во  49 групи. Или над капацитетите има 317 деца. 

Најголем број деца се згрижени во клон  2 кај Жаба зграда  421 иако капацитетот е  260 деца. Во ново отворените клонови во Чашка и Караслари бројката на деца а помала од  капацитетот 40, има по 217, односно 17, додека во Градско има 32 деца колку што има и можности за згрижи. 

Поради ваквата состојба Детските градинки од Советот на Општина Велес побарале за следната 2019 година, да функционираат со поголем број на деца од  нормативите.  За ова барање ќе се одлучува на следната седница,закажана за в среда.  

Од годишниот извештај на ОЈУГД ,,Димче Мирчев,, може да се види дека  годинава во градинката кај 27 деца биле детектирани потешкотии во развојот. 

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »