речник контакт

Во Велес лани престојувале 6.862 туристи

Повеќе странци од домашни, најмногу туристи во август. Македонците навалија за Питијадата...

Петар Печков

Минатата  година   Велес го посетиле  6.862 туристи,  кои  оствариле 18.913 ноќевања или во просек 2,7 дена за еден гостин.  

Повеќето од туристите во 2014-тата година,  биле странци  5.421 со 18.671 ноќевање или секој од нив, во некои од четирите  хотели во градот спиел  по три дена.

 Домашни гости лани имало  2.242 со 1.441 ноќевање или секој од нив спиел по 1,5 ден. Според статистичките бројки најмногу туристи имало во август 1.668 од кои странци биле 1.558. Домашни гости имало најмногу во октомври, во времето на Питијадата.  

 Во текстот се користени податоци од Државен завод за статистика. 

АНКЕТА »

Дали летово планирате да одите на одмор и ако одите каде?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »