речник контакт

Зошто странците плаќаат повисоки цени на патарина

Причината ја објасни Директорот на ЈП Државни патишта - Китанов

Петар Печков

Дилемата која со години ги мачеше возачите е зошто  на патарините, се наплатуваше различна цене за домашните возачи и странците. Одговорот го даде директор Зоран Китанов директор на  ЈП за Државни патишта. Објасни зошто има разлика во цените и не станува збор за дискриминација и злоупотреба.

Кога стапив  на оваа  позиција  и мене не ми беше јасно оти  оваа разлика. Одговорот го добив од  Народна Банка на Македонија.  Бидејќи најчесто странците плаќаат во кованици, метални пари и НБМ задржува за нив околу 25 до 30 отсто при размена и кога ќе се претвори во денарска вредност се добиваат постојните цени - изјави Китанов.

Додаде дека со елеткронската картичка цената ќе биде за 10 отсто најмалку поефтино. 

АНКЕТА »

Како го минувате времето дома во полицискиот час?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »