речник контакт

Мартинки за први март

Денес се поретко може да се види некој на 1-ви март со мартинка

Петар Печков

Мартинка е декорација од засукани конци кои се ставаат на 1 март за здравје во Бугарија, Романија, Македонија и Грција.

Мартинката се изработува од волнено или памучно предиво во 2 основни бои - бела и црвена. Во класичниот изглед мартинката претставува засукан бел и црвен конец, најчестo волнен.

Боите имаат строго определена смисла: црвено - крв, живот; бело - чистота, среќа. Традицијата е на првиот ден од март најстарата жена во семејството да врзува на рацете на децата засукан бел и црвен конец за здравје и против уроци.

АНКЕТА »

Дали состојбата со ковид-19, го промени начинот на живот кај Вас?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »