речник контакт

Највисок рид околу Велес е

Гроот, Св. Илија или Вршник? Малку географија...

Петар Печков

Велес е окружен со ридови, за волја на вистината голи, без дрвја. Претпоставувам често сте се прашале кој е највисокиот од нив? Колку метра е? 

ТРМР  истражуваше и дојде до точните бројки. Ако мислите дека Св. Илија е највисокиот, грешите.  Близината до градот и неговата височина се илузија.

Гроот  има најголема висина од  675 метри, таму каде се  антените на мобилните оператори, близу Башино Село и Топилница, додека највисоката точка овде до градот е 612 метри. Св. Илија има височина од 565 метри. Вршник има чуден склоп од бројки три четворки -  444, додека Голик помеѓу Тополка и Бабуна има 550 метри.

 
                                             Благодарност за Лазе...

АНКЕТА »

Дали учениците од 1-ви септември треба да тргнат на настава во училиште?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »