речник контакт

Понеделник премиера на детската претстава ,,Црвенкапа,,

Работена е по високо професионални креативни, кадровски и технички услови кои ги нуди новата сцена на театарот

Петар Печков

Понеделник на пладне премиерно ќе биде изведена најновата продукција на велешкиот театар ,,Јордан Хаџи Константинов Џинот,, наменета за деца.  Тоа  е современа адаптација на добро познатата сказна за Црвенкапа и лошиот волк и истата е наменета за деца и младинци. Адаптацијата е на Сашо Димоски режијата на Деан Дамјановски. Ова е театарска продукција која е наменета за децана возраст од 4 до 12 години, и е работена по високо професионални креативни, кадровски и технички услови кои ги нуди новата сцена на театарот.

Претставата покрај комичниот и забавен елемент, има и едукативен карактер, правејќи јасна споредба помеѓу безбедноста на градот наспроти опасностите на шумата, нагласувајќи ја презафатеноста на родителите и преокупираноста на децата со мобилните телефони, но и потребата од консумирање на здрава храна - велат од театарот.  

Сценографијата за претставата е на Филип Коруновски, костимографијата на Катерина Чукниева, а автор на музиката е Сашко Костов. Во претставата настапуваат актерите: Славица Манаскова како Црвенкапа, Кети Борисовска како Мајката, Весна Димитрова Бобевски како Бабата, Васил Зафирчев како Волкот и Самоил Стојановски како Ловецот.

Следната изведба на претставата е во четврток, на 21-ви март, а ќе следуваат уште неколку изведби со организирана посета за децата од градинките и основните училишта во Велес, по што претставата ќе биде ставена и на редовниот репертоар на театарот со изведби наменети за слободна продажба.

,,Црвенкапа,, е работена од средства на велешки театар. 

АНКЕТА »

Дали летово планирате да одите на одмор и ако одите каде?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »