речник контакт

Собор на св. Јован Крстител 20 јануари

Честит именден за сите Јовани, Јовановци...

Петар Печков

Уште од првите векови Црквата утврдила овој ангел во тело да се прославува веднаш после празникот Боголавле­ние. Тоа е затоа што неговата главна служба, неговото главно дело, се состоеше во подготвувањето на народот за доаѓање­то на Помазаникот Исус.

Така, иако свети Јован Претеча и Кр­стител се прославува на неколку пати во текот на годината, неговиот собор т. е. главен празник е на денешен ден.

АНКЕТА »

Како ќе ја помните годината зад нас, 2019-та?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »