речник контакт

Старите фотографии од Велес повторно пред велешани (фото)

Стотина фотографии од 1869-та па наваму деновиве се поставени во Ликовен салон. Оваа изложба иако е од 2011-та се уште е актуелна

Петар Печков

Најстарата фотографија претставена на фото  изложбата  датира од 1869 година а има  се до 70 те години на 20 век. Низ стотината фотографии изложени во Ликовниот салон  проследен е развојот на Велес  прикажан низ призмата на историјата, етнологијата, архитектурата.

Автори на изложбата се Павлина Василева (сега  пензионер)   и Марин Клифов, виши кустоси историчари во Локалната установа Народен Музеј на град Велес. Тие една година работеле на собирање на фотографиите за истите да бидат пред очите на јавноста, некои и за прв пат по многу години.

Преку сликите јасно се гледа убавината на стариот град. Изложбата е можност старите да се потсетат, а младите да го видат стариот Велес. Изложбата на фотографии од стар Велес беше поставена 2011-та но поради големиот интерес низ годините, таа летово повторно е пред велешани.  

Има околу  стотина фотографии. Ликовниот салон е  отворен од 9 до 13ч. секој работен ден.  Оваа изложба беше претставена и  во  Кочани, Кавадарци и Скопје како и  во  Врање –Србија, Клуч БиХ и Шибеник Хрватска. Ќе биде отворена за посетители до средината на септември.  

Благодарност до Народен музеј Велес во чија сопственост се и со чија дозвола се објавени фотографиите 

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »