речник контакт

Филмот на Димитровска Бобевска на два руски фестивали

„Пресвета Богородице Спаси не“ играно –документарниот филм во конкуренција за награда

Петар Печков

 Со нова монтажа на филмот, промени, нова верзија која за авторката е поуспешна   играно- документарниот филм ,, Пресвета Богородице спаси не,, ќе биде прикажан на два натпреварувачки фестивали во Русија.

Фестивал во Чебоксар на мали земји  во Чувашка  автономна република во Русија а вториот фестивал е ,,Златен витез,,  се одржува во Томск во Западен Сибир. Филмот на  двата фестивали се бори за награда, едниот е за играни вториот  е за документарни.

Ова се големи фестивали и самото учество на истите е од огромно значење. Филмот „ Пресвета Богородице Спаси не“ е во монолошка форма и зборува за мајката Божја, за нејзиниот лик и дело, нејзината мисија пред и по раѓањето на Синот Божји како и нејзината мисија по неговата смрт. Ова е од големо значење за нашата православна црква затоа што ќе бидеме рамо до рамо со другите православни цркви  - најави актерката Весна  Бобевска, која е режисер на овој филм. 

Во него настапуваат и  Милица Стојанова, Ѓорги Бисерков Дампе. Премиера на филмот на Димитровска се случи пред две години на 17-то издание на рускиот меѓународен фестивал „Радонеш“ во Москва.

АНКЕТА »

Дали летово планирате да одите на одмор и ако одите каде?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »