речник контакт

Цветењето на реката Тиса, чудо на природата (фото)

Туристичка атракција за гости од светот

Петар Печков

Цветењето на реката Тиса, во Војводина, е феномен кога милиони единки на инсектот  цветот на Тиса, стар 200 милиони години, летнуваат од водата во краток свадбен танц, ја создаваат сликата на расцветена река. 

Во водите живеат повеќе видови на инсекти од фамилиајта водени световни но свадбениот лет на ниту еден од нив не е така актактивен и драматичен како цветот на Тиса. 

Фестивалот на цветењето на Тиса бргу стана туристичак атракција и дестинација за бројни гости. Тоа се случува во месец јуни. 

АНКЕТА »

Дали летово планирате да одите на одмор и ако одите каде?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »