речник контакт

70 години од победата над фашизмот, фото изложба

Фотографиите во Ликовен салон се како Русите, Американците, Британците го видоа крајот на Втората Светска војна

Петар Печков

,,Војните почнуваат во човечките мисли и одбраната на мирот мроа да се гради во човечките умови,,  Уставот  на Обединетите нации.

 

На десетина паноа во Ликовниот салон во Велес  поставена е фото изложбата ,,Обединети сме посилни,,. Таа е во организација на Државниот архив на Македонија и подрачанта едницица во Велес.

На изложбата која е во рамки на одбележување 70 години од победата над фашизмот, се претставени  фотографии и плакати односно пропаганден материјал  од Втората Светска војна.  Фотографиите и плакатите на изложбата ги обезбедил тим истражувачи на Државниот архив, а дел од нив се на архивот и дел од интернет. 

 На фотографиите има моменти од Кримската,  Техеранската, Потсдамската конфренција, средбата на сојузниците на реката Елба... 

АНКЕТА »

Како да се надмине состојбата со големиот број заразени лица, позитивни на ковид-19?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »