речник контакт

10 тајни кои археолозите не можат да ги одгатнат

Изгубените цивилизации позади себе оставиле неверојатни богатства и објекти, за кои до денес нема решение зошто служеле

Петар Печков

Изгубените цивилизации позади себе оставиле неверојатни богатства и објекти. Ова се 10 мистериозни откритија кои уште не се објаснети од страна на археолозите.

10. Вазна во Канада, составена од 180 парчиња. Слична нема на светот , ниту има докуемтн како стасала во музејот

9. Артефакт пронајден  на Алјаска. Изработен од бронза што никогаш не го работеле Ескимите, Се претпоставува дека е донесен од Азија, не се знае зошто служел

8. Скелет пронајден во Англија. Потекнува од 3-ти и 4-ти век.  Чудно е  што  кога бил погребан јазикот му бил  заменет со камен и сите починати биле  поогребувано со лицето надолу  

7. Ѕидот во Јордан. Долг е 150 км.  Никој не знае зошто служел и кој го изградил

6. Парички пронајдени во јапонски замок. Чудно е   што се со  романски фигури и букви а Јапонија никогаш не соработувала со Европа во минатото 

 5. скулптури на лав во  Турција. Изработени во времето на Хегејците , но не е позинато зошто толку големи фигури тешки по 5 тони

4.Сприли пронајдени во Данска тенки колку влакно на коса и долги 2,5 цм. Никој ен открил зошто служеле

3. На под од зграда во Ерусалим постоја т овие латинички букви Л.  Дебелина 5 цм должина 50 цм. Не е откр4еино кој и зошто ги вдлабил

2. Индус долина во Пакистан. Постанала пред 4,5 илјади години.  Не е познато како настанала и како е уништена

1.  Мистериозна камена скулптура на Голан, Среден исток. Широк е 152 м, археолозите не можат да откријат што му била намената, и кога е изграден

АНКЕТА »

Дали состојбата со ковид-19, го промени начинот на живот кај Вас?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »