речник контакт

50 години одбојка во Велес

По повод 50 годишнината на одбојкарскиот клуб „Борец“ од Велес се промовираше монографијата „Борец 1956-2006“ на авторот Владо Диневски поранешен одбојкар.

Петар Печков

По повод 50 годишнината на одбојкарскиот клуб „Борец“ од Велес се промовираше  монографијата „Борец 1956-2006“ на авторот Владо Диневски поранешен одбојкар.

Во неа е пренесен фактографски развојот на овој, клуб, кој е меѓу најстарите во Македонија.

- Низ одбојкарскиот клуб „Борец“ минаа илјадници луѓе, во чкола на животот која трае 50 години. Клубот остави длабоки траги во живеењето на Велес и затоа е должност да се остави сведоштво за времето во кое секој од нас работел - изјави авторот Диневски.

Според неговите сознанија одбојката во градот се играла уште во 1936-тата година, кога учениците во тогашната Гимназија го играле овој спорт.

По под јубилејот претседателот на Одбојкарскта федерација на Македонија Драги Давчевски на клубот му додели плакета за развојот на овој спорт.

\"\"
Женскиот одбојкарски клуб Борец е формиран 1977 година. По повод јубилејот во Велес се одржа и турнир, на кој победи репрезентацијата на Македонија ветерани.

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »