речник контакт

5-ти Фолкорен фестивал

Четири дена Велес беше домаќин на двестотини играорци од седум земји, учесници на 5-тиот Меѓународен фолклорен фестивал.

Петар Печков

Четири дена Велес беше домаќин на двестотини играорци од седум земји, учесници на 5-тиот Меѓународен фолклорен фестивал. Илјадници велешани во Амфитеатарот во Младинскиот парк со голема заинтересираност ги следеа настапите на гостите од Костарика, Унгарија, Полска, Хрватска, Србија, Турција и повеќе ансамбли од Македонија.

Преку звукот на изворниот мелос, со  танците и песните, како и оригиналните народни носии, петнаесетте друштва ги доближија нивните традиции до бројната публика, која не ги штедеше дланките да ги награди гостите.

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »