речник контакт

85 роденден на Попај морнарот

Цртаниот јунак чие омилено јадење е спанаќот и по толку години е привлечен и интересен

Петар Печков

 Попај морнарот прв пат се појави во стрипот во весникот „Кинг фичерс“  на 17 јануари  1929  година.  Негов татко е американскиот  цртач на стрипови Елис Сегар   кој го внесува како нов лик во цртаниот стрип „Тимбл театар“ стар десетина години.

Во тој стрип, главниот јунак Кастор со другар му Хамом се упатуваат на прекуокеанско патување и разговараат со  човек в морнарско одело со тетоважа  од сидра на раката со зборовите „Еј ти! Да ли си ти морнар?“. Попај  одговора „Не, мислам дека сум каубоец“ повлекувајќи дим из морнарското луле и мижејќи на едно око.

Од тој момент  стана составен дел на  стрипа „Тимбл театар“ и се роди Попај морнарот. Чии приказни со јунаците  Олива, Перо ждеро, Баџо, Киќо со години се  секојдневие на луѓето по цел свет.

АНКЕТА »

Дали летово планирате да одите на одмор и ако одите каде?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »