Со олабавувањето на протоколите за престој, од почетокот на месецов 200 нови деца посетуваат градинка

Со проширувањето на групите, капацитетот во шесте клона, од пред некој ден се зголеми за 200 и сега има згрижено 950 деца

Ѓорѓиева, Настовски и Тевчева, најдобри просветни работници за 2021-ва (фото)

Признаниај добија и најдобрите ученици, Стојков, Димовски и Бошкова

Учениците на велешката Гиманзија, „Кочо Рацин“ победници на републичкиот натпревар „Имам став“ (фото)

Натпреварот „Имам став" беше организиран од Републичкиот Парламент

До четврток навечер е пријавувањето за упис во прва година средно, спортска паралелка во Велес

Во оваа спортска паралелка можат да се пријавуваат деветто одделенци освен од Велес и од Чашка, Лозово, Градско, но и од Кавадарци, Неготино, Росоман, Демир Капија

За две илјади ученици од средно, кои посетуваат дуално образование, од есен по 3,5 илајди денари стипендија

Иницијаторот за дуалното образование во земјава е Делегацијата на Германското стопанство во Македонија

Стипендии за учениците од дуалните паралелки по 3,5 илјади денари месечно

Стипендии ќе има од есен и за учениците од машинска и електротехничка струка, по две илјади денари месечно. Од есен во две средни училишта во Велес, ќе има четири паралелки чии ученици ќе посетуваат дуално образование

Распишан конурсот за упис на ученици во прва година средно

Има 780 слободни места, што е 231 помалку отколку претходните години

За учениците кои не можат да следат онлајн настава, локалната власт набави 262 таблети

За просветните работници уште нема лаптопи, оти првиот јавен повик бил неуспешен

Локалната власт на Општина Чашка набави 35 компјутери за наставниците од основните училишта

Од општинскиот буџет обезбедени биле 800 илјади денари за набавка на компјутерите, како и еден милион за набавка на 300 таблети за ученици од социјално ранливите категории

Еден милион денари Општина Чашка издвои за таблети, за учениците кои не можат да следат онлајн настава

Таблетите ќе им бидат доделени на ООУ ,,Лирија" и ООУ ,,Тодор Јанев", наменети за ученици од социјално ранливи семејства.

Општината со 1,3 милиони денари ќе набави таблети за учениците кои немаат можност да следат онлајн настава

Во основните и средни училишта во октомври имаше 692 ученика кои немаа уред за следење онлајн настава

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47

АНКЕТА »

Каде го минувате слободното време за освежување летово, додека сте во Велес?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »