Четири дена високи вредности на ПМ 10 честички во градот, локалната власт со препораки до граѓаните

Од средата до сабота, четири дена во Велес воздухот беше со вредности на ПМ 10 честичкии над 100 мг/м3

Во 2022 година секој четврти ден во Велес воздухот бил загаден, над дозволените вредности

Во текот на 2022 година 96 дена во Велес биле измерени вредности на ПМ 10 честички, повеќе од дозволените 50 мг/м3

Линданот го има во реката Вардар пред Велес

Истражувањатo e на професорот Трајче Стафилов од Институтот по хемија на ПМФ

Поради градежни активности близу до мерната станица во населба Тунел, една седмица не се мереа вредности на ПМ 10 честички во Велес

Најавено е дека целиот процес можно е да се повтори уште еднаш, со гребење на другата половина на улицата

Во јануари воздухот во Велес со високи вредности на ПМ 2,5 честички

О2 иницијативата соопшти дека во јануари годинава воздухот во Велес 24 дена бил загаден повеќе од дозволените вредности, со ПМ 2,5 честички кои се сметаат за мошне опасни по здравјето на човекот

Со само една мерна станица за амбиенталниот воздух во Велес, не се добиваат реални вредности за неговиот квалитет

Мерните инструменти на Министерството за животна средија се кај Детската градинка во населба Тунел, додека за стариот дел на градот, каде најчесто како енергенс се користи огревно дрво, нема податоци за вредностите

Квалитетот на воздухот во Велес е мошне лош, соопшти Институтот за јавно здравје

Надминати се концентрациите на PM10 честички над граничната вредност. Кои се препораките од Институтот за здравствено ризичните групи граѓани

Забранета е работата на тунелската печка на Еуро брик, поранешен Киро Ќучук, поради користење на петрол кокс

Констатирано е дека фабриката „Еуро брик“, го загадувала воздухот со високи вредности на прашина

Кај велешка фирма констатирани неправилности во складирање на искористени возила и нивни делови

Државниот инспекторат и ДТУ АБ-МЕТАЛ ТРЕЈД 2021 ДОО ВЕЛЕС. водат постапка за спогодување по изречената казна

Процесот за изградба на пречистителна станица во Велес, заглавен во административни работи

Причината е локацијата каде требала да се гради, била доделена за лозови површини

На површините на Бела вода, Британската амбасадата и бизнис заедницата засадија млади садници багрем

Извршено е пошумување на 5 хектари површина

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64

АНКЕТА »

Дали ФК Борец ќе го мине баражот и од есен ќе игра во Втората фудбалска лига?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »