ОУ Блаже Конески доби награда за селектирање на отпадот

ТТФ од Велес им додели два контејнери и 12 канти за селекција на отпад. Со проект од ЕУ и другите училишта и градинки од Велес треба да ги добијат овие средства. Цел е да имаат финаниска корист

Велешани не знаат каков воздух дишат, ама нема да знаат ниту зимава

Оптималната оперативност на инструментот е 10 години и веќе одамна е истечена и потребна е набавка на нов - велат од Министерството за животна средина

Едни чистат други фрлаат каде стигнат

За новосоздадената дива депонија од градежен шут кај вливот на реката Тополка во Вардар. Градежниот шут завршува и во канти за смет и ги оштетува камионите на ЈКП Дервен

Затворање на Варницата се до добивање на ,,А,, интегрирана дозвола побараа жителите соседството

Граѓаните бараат и итна средба со Министерот за животна средина, оти надлежните затаиле со заштита од загадувањето од овој капацитет. Трибина на жителите од населбите Тунел и Превалец

Варницата во Превалец бара ,,А,, интегрирана еко дозвола, локалната власт бара јавна расправа

Изминатиот период велешани беа сведоци на големо загадување на воздухот, реката Тополка со работата на Варницата која сега бара ,,А,, интегрирана еко дозвола

Исчистени четири диви депонии создадени од граѓаните

Само заедно со грижа за животната средина можеме да го направиме Велес почисто и поубаво место за живеење- велат од локалната власт

Ридот со троска близу Велес треба за четири години да се транспортира во Малезија

Се планира дневно по 100 камиони да ја превезуваат троската до пристаништето во Солун

И месец септември Вардар во Велес со натпросечно ниво

Десетти месец по ред Вардар низ Велес има ниво повисоко од просечното

И реката Тополка и населбата Превалец побелеа

Жителите на населбата и локалната власт реагира за загадувањето од Варницата

На акцијата за Светскиот ден на чистење некои чистеа, други фаќаа сеир, трети фрлаат смет каде стигнат (фото)

Денес бил собрани 93м3 отпад кој со помош на ЈКП „Дервен“ е транспортиран на соодветна депонија

Министерството за животна средина ја одзело ,,А,, еко дозволата за работа на Варницата во Превалец

Три месеци фабриката работи без дозвола

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39

АНКЕТА »

Дали честите акциски контроли на сообраќајната полиција, изминатите два месеци, воведоа ред во однесувањето на возачите и пешаците?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »