Ликовна изложба со морски пејзажи во Ликовен салон

Авторот Таневски пред велешката јавност се претставува со 30-тина дела, пејзажи масло на платно, изработени од 2002-та до 2012-тата.

Завршени годинашните работи на конзервација и реставрација на Римскиот театар во Стоби

Годинава се работели на конзервација на мермерните елементи од сценската зграда, на носечките ѕидови под некогашните седишта од горниот дел на гледалиштето и археолошки истражувања на западниот отворен коридор меѓу гледалиштето и сценската зграда

Велешката Библиотека издаде три аудио книги а ги доби деветте нови со Брајово писмо

Книгите со Брајово писмо, наменети за лицата со попреченост во видот се издание на Здружението на слепите од Велес, финансиски поддржано од Општина Велес

Заврши истражувањето на западната некропола и на продавниците и работилниците од плоштадот на Стоби

При истражувањата констатирано е дека во првиот век н.д. покојниците биле кремирани а во продавниците се пронајдени монети од 6 век од н.е.

Изложба на скулптури „Феникс 3„ на Марјан Стојаноски во Ликовен салон

Скулптурите се изработени од метал челик, ростфрај и обработен лим, некаде надополнети со огледала

Изложбата „Велес виа Градско“ на Перовски поставена во Градско

На изложбата авторот се претставува со 15 слики масло на платно и комбинирани техники во различни димензии, изработени во неговиот ран творечки опус, од 2000 до 2008 година

Библиотеката со награди за најредовните читатели

Најмногу прочитани книги изминатава година има Валентина Малинова, највозрасен активен читател е Бранка Димова, најмлад активен читател е шестгодишниот Стефан Тодоровски и најактивен читател кај младите е Александар Јордановски

Изложба на скулптури од Илчо Стојановски (фото)

Се престави со 22 скулптури, работени во дрво, создадени во последните 15 години творештво

Велешки театар гостува на МОТ со перформанс со три сцени од по четири минути

Секоја сцена ќе ја следи само по еден гледач

Нова, десетта книга на Крлевски, „Крлевизми - избрани афоризми“

Книгата содржи 2222 избрани афоризми од целокупното творештво на авторот. Помеѓу славното минато и светлата иднина, сегашноста не може глава да крене. Што не знае Интернет, знаат комшивките. Жените најмалку зборуваат во февруари. Има најмалку денови.

Обработени и сочувани мозаици од пет објекти на локалитетот „Стоби“

Еден дел од мозаиците биле вратени на нивната оригинална местоположба

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119

АНКЕТА »

Дали честите сообраќајни полициски контроли резултираа со почитување на сообраќајните правила и прописи?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »