Номинираните Оскаровци „Аватар -патот на водата“ и „Бабилон“ и неделава на репертоарот на 3Д киноверзум

Нови филмови кои ќе се прикажуваат до 1 февруари се трилерот „Опасен лет“,драмата „Кит“ и детскиот „Мачорот во чизми“

На Водици, започнува со работа киното „3Д Киноверзум Велес“ со проекција на „Аватар патот на водата

За вторник е предвидено да се прикаже и конечно велешани да го видат новиот филм на Милчо Манчевски „Кајмак“ . Викендот на програмaта се три детски филма а на репeртоарот е и биографскиот филм за Витни Хjустoн, „Сакам да танцувам“

3D киното „Киноверзум“ во следните три години ќе го работи велешкото кино

Конечно Велес добива кино

Се истражуваше делото на иконописецот Крсте Зограф од Велес, малку познат во пошироката јавност

Крсте зограф е познат како татко на Хаџи Косте зограф, авторот на фреските од манастирската цврка Св. Димитрија во Велес кој се смета дека е првиот фотограф во Македонија

Ангел Коруновски е директор на велешкиот музеј

Тој е магистер по скулптура

Изложба на Снежана Лазарова Луна „Жената и семето на животот“ во Струмица

Таа се претставува со 32 дела израбоени од четири семиња, бел ориз, жолто просо, црн синап и црвено киноа

Бошко Караџов со нова книга „Естетика на стрипот“

Тоа е збирка на огледи од областа на филозофијата и стрип -уметноста

Промовирана книгата „Раскажувај ми за сечењето на корените“ од Ивана Настева

Ова е нејзино прво дело, збирка на раскази

Четворица Велешки ликовни уметници имаат заедничка изложба и го наполнија со посетители Ликовниот салон (фото)

Авторите Пренџов, Перовски, Јовановски и Стојановски се претставуваат со вкупно триесетина дела, слики, скулптури и графики

Професорката на Архитектонски факултет Зорица Блажевска е добитник на наградата за животно дело “Андреја Дамјанов” за 2022 година

Нејзини дела се Дом за нега „Сју Рајдер“,Дом за стари лица, Дузлак, Штип,

Ансамблот „Распеани Велешани“ пет децении ја чува староградската велешка песна (видео)

Наследството што им го оставил прочуениот Ало Тончов и аманетот „велешката песна не смее да умре“, тие љубоморно го чуваат

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146

АНКЕТА »

Дали ФК Борец ќе го мине баражот и од есен ќе игра во Втората фудбалска лига?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »