Заврши истражувањето на западната некропола и на продавниците и работилниците од плоштадот на Стоби

При истражувањата констатирано е дека во првиот век н.д. покојниците биле кремирани а во продавниците се пронајдени монети од 6 век од н.е.

Изложба на скулптури „Феникс 3„ на Марјан Стојаноски во Ликовен салон

Скулптурите се изработени од метал челик, ростфрај и обработен лим, некаде надополнети со огледала

Изложбата „Велес виа Градско“ на Перовски поставена во Градско

На изложбата авторот се претставува со 15 слики масло на платно и комбинирани техники во различни димензии, изработени во неговиот ран творечки опус, од 2000 до 2008 година

Библиотеката со награди за најредовните читатели

Најмногу прочитани книги изминатава година има Валентина Малинова, највозрасен активен читател е Бранка Димова, најмлад активен читател е шестгодишниот Стефан Тодоровски и најактивен читател кај младите е Александар Јордановски

Изложба на скулптури од Илчо Стојановски (фото)

Се престави со 22 скулптури, работени во дрво, создадени во последните 15 години творештво

Велешки театар гостува на МОТ со перформанс со три сцени од по четири минути

Секоја сцена ќе ја следи само по еден гледач

Нова, десетта книга на Крлевски, „Крлевизми - избрани афоризми“

Книгата содржи 2222 избрани афоризми од целокупното творештво на авторот. Помеѓу славното минато и светлата иднина, сегашноста не може глава да крене. Што не знае Интернет, знаат комшивките. Жените најмалку зборуваат во февруари. Има најмалку денови.

Обработени и сочувани мозаици од пет објекти на локалитетот „Стоби“

Еден дел од мозаиците биле вратени на нивната оригинална местоположба

Во археолошкиот локалитет Стоби откриена Јужната пoрта, втор влез во градот

Портата била во функција во периодот од 1-виот до средината на 6-тиот век од н.е., по што била заsидана од ново изградениот јужен бедем

Вечерва, сабота, премиера на монодрамата „Исмена“ во велешки театар

Монодрамата „Исмена“ од Катерина Момева, во режија на Елеонора Теова е во изведба на Моника Ставревска

Нови 870 книги во велешка библиотека, оти има зголемен интерес за читање во време на ковид

Дијапазонот на набавени книги е широк, дела со психолошки, трилери, романтични содржини

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146

АНКЕТА »

Дали ФК Борец ќе го мине баражот и од есен ќе игра во Втората фудбалска лига?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »