Најубавите замоци на светот

Иако дизајнирани и изградени за одбранбени цели, денес замоците изгледаат како остаток од некоја бајка. Од цврсти камени градби до ориентални тврдини со декоративен шмек, замоците претставуваат врска со минатото, места на испишување на историјата и раѓање на многу легенди.

Велешанецот, виолинистот Богдановски настапи со Пласидо Доминго

Македонскиот виолинист Костадин Богдановски десет години е концерт мајстор на Операта во Барселона која е светски позната, на рамниште со познатата италијанската ,,Ла Скала,,.

Отворена изложба на Филип Коруновски

Пред велешката публика се нaјдоа 30 тина дела во повеќе техники на помладиот уметник Коруновски, негова прва самостојна изложба

Нова книга афоризми од Крлевски

Окрлавени мисли е втората по ред книуга на афоризми на велешанецот Атанас Крлевски. Денот по утрото се познава, ама јас спијам до два попладне.

Изложбата на стари фотографии од Велес во Врање

Жителите на Врање можат да видат стопедесет црно-бели фотографии од развојот на Велес

Гостување на сараевскиот театар пред велешани

Вечерва, сабота 10-ти Септември, со почеток во 20 часот, на сцената на Театарот “Џинот” во Велес ќе гостува Сараевскиот Воен Театар “Сартр” од Босна и Херцеговина, со претствата “Еден Пикасо”.

Концерт на Октетет во црквата Свети Пантелејмон

Октетот кој настапувал по светот, вечерва и пред велешани

Заврши 7-та уметничка колонија Папрадишки мајстори

Создадените дела ќе бидат продадени за хумантирани цели

ИВАНКА АПОСТОЛОВА – ЛАУРЕАТ НА НАГРАДАТА „ЉУПЧО ФИЛИПОВ“

Иванка Апостолова ликовен уметник од Скопје е овогодинешен лауреат на Признанието за развој и афирмација на Македонскиот стрип именувано според прерано починатиот доајен на македонското стрип творештво Љупчо Филипов.

Раритетен велешки речник од 19. век

ТРМР ексклузивно ви ги донесува зборовите кои што ги запишал Панче Хаџи Мишев од град Велес, Солунски округ, 1886 г. месец март.

На Стоби, сите награди за Драмски

Претставата ,,Геноцид 21,, на Драмскиот театар од Скопје ги освои сите четири награди на Фестивалот на античка драма ,,Стоби2011,, .

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105

АНКЕТА »

Дали граѓаните ги почитуваат препораките за заштита од корона вирусот, да останат дома, да има растојание кога се чека во редица пред банка, маркет?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »