Фотографии од изгорената таваница на куќата на Габерови

Куќата изгоре а овие фотографии се единствениот документ како изгледаше розетата - таваницата. Домаќините тврделе дека мајсторот е тој што го резбал иконостасот во Св. Пантелејмон

Сакав да те сретнам нова книга на Ѓорги Бисерков Дампе

Дампе за посетитетлие на ТРМР подарува една песна од неговата неодамна објавена збирка, која по неговото враќање од Словенија ќе ја промовира во Велес

Елица Николова е нов директор на велешкиот музеј

Таа е прва по 15 години која доаѓа на ова место од вработените

Кралот Лир четврток премиерно пред велешани

Гледачите ќе можат да видат модерен, современ театар, кој ќе биде примамлив за гледање

Што годинава Министерството за култура ќе им понуди на велешани?

Вообичаените содржини, како и претходните години, со можна голема манифестација на која Велес би бил домаќин?

Поставена нова спомен плоча нa Андреја Петкович во Риека

Претходната беше скршена а сторителите не се пронајдени

Киното во Велес низ годините

Какви филмови на времето гледале велешани, зошто оделе по пет пати на претстава, ккао се рекламирале филмовите до 20-тите и 30-тите години на минатиот век. Ада Кафези

Историјата на подвижните слики во Велес

Првата кино проекција во градот била во 1909-тата година. НА КОЈНИК, во кафеаната на Трајко Иванов

Изложба за сеќавање на времињата во СФРЈ

На изложбата во Белград а која патува по државите на поранешна Југославија, може да се види облека, мебел од дневни соби и уреди, некогашни училници и сали за физичка култура, предмети дизајнирани по вкусот на минатото доба, амбалажа за прехранбени производи

За историјата на театарот во Велес

Првата театарска драматизација во Македонија ја одиграле ученците на Џинот, тое е ,,Мечката и селаните,,. Првата жена која се качила на театарските штици е велешанката Тинка Коларова како Геновева

Нумизматичка изложба Уметноста во мал формат

Околу илјада стари монети, некои и од 5 век п.н.е. пред велешани

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146

АНКЕТА »

Дали ФК Борец ќе го мине баражот и од есен ќе игра во Втората фудбалска лига?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »