Отиде историјата во отпад

Кражбите на металните предмети причина имињата на загинатите велешани од II Светска Војна да ги снема. Неколку години ги нема ни имињата од споменикот на Гемиџиите

Проект Тиквеш, за одбележување на 100 години од Првата светска војна

Во Ликовниот салон отворена изложба со документи и фотографии од присуството на французите во текот на Првата светска војна, на подрачјето на Македонија

Беше еднаш една...летна кино тераса

Се сеќавате дека во градот имаше и летни кино тераси? За што денес тие служат?

Нора на Ибзен во велешкиот театар

Класиката на светската драма од сабота, како и во повеќето светски театри и пред велешани. Текст кој и покрај тоа што е напишан во втората половина на 19-тиот век , сеуште е шокантен, многу возбудува и провоцира.

Литературани награди за учениците на тема 8-ми март

Локалната библиотека „Гоце Делчев‘‘ ги додели традиционалните литературни награди по повод празникот 8 - ми март

Куќата на Кочо Рацин со најавтентична велешка архитектура

Посетителите на ТРМР во анкетата посочија дека куќата на пеотот Рацин има најпрепознатлива велешка архитектура

„Говорот на кралот“ со најмногу Оскари

По 83-ти пат во Лос Анѓелес, доделни наградите за надобрите филмски остварувања

Во Велес почна проект за заштита на македонското архитектонско наследство

Француски стручњаци започнаа проект за инвентаризација на сите објекти во градот кои се опфатени како културно историско архитектонско наследство и треба да бидат заштитени.

Зафирчев гостува во театарот во Пула

Нов предизвик за актерот Зафирчев, прво негово гостување надвор од македонската театарска сцена

И Велес се стори со книжарница

По 15 години и многу текстови на оваа тема на ТРМР, градот доби книжарница, со повеќе илјади наслови, за сите возрасти, категории граѓани и по пристапни цени.

Изложба за традиционалната велешка куќа од 19 и почетокот на 20 век

Во Ликовниот салон е отворена изложбата „Велешка куќа“ за традиционалната велешка куќа од 19 и почетокот на 20 век, на авторот архитект Петар Намичев

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107

АНКЕТА »

Дали состојбата со ковид-19, го промени начинот на живот кај Вас?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »