Свети апостол и евангелист Лука, 31 октомври

Бил лекар и зограф. Како добар живописец ја насликал и Богородица со малиот Исус, а подоцна и светите апостоли Петар и Павле и овие икони се сметаат за први рачно изработени икони.

Награди се делат, Деветоноемвриски

Двајца кандидати за најголемата општинска награда ,,Гемиџии,, и единаесет за признанието 9-ти Ноември. ТРМР екслузивно ги открива имињата на потенцијалните добитници

Каква зима не очекува

Претстојната зима во Македонија ќе биде вообичаена со просечни температури за овој период од годината, соопшти Управата за хидрометеоролошки работи.

Како и зошто се менува времето на часовникот?

Воведувањето на летното сметање на времето бил долг процес и често пати бил менуван во текот на годините

Порачано убиство во Ореше, по втор пат

Повторното судење за случајот убиство во Ореше траеше шест часа, во мачна и напната атмосфера, со многу нервоза и вербални препукувања

Ги сменивте ли еден час наназад, стрелките од часовникот?

Соглaсно Законoт за сметање на времето, во последната недела од мeсец октомври времето се менува.

Наце и Железен мост, приказна за пример

Децениското одржување на Железниот мост од Наце Алексовски заврши со изградбата на челичната пешачка патека. Но Наце и натаму ќе остане верен на мостот, една од знаменитостите на Велес.

Преподобна Мајка и Чудотворка Параскева, Света Петка 27 октомври

Култот кон Света Петка кај нашиот народ е многу раширен. Таа се смета за заштитничка од разни несреќи но и од многу болести. Многу лековити извори се поврзани со нејзиното име и се наречени Петочни води. Петковден како домашен празник со служби посветени на Св. Петка, со чекање гости и со други обичаи и свечености го празнуваат голем број македонски семејства. Именден празнуваат: Петко, Петкана, Параскева, Пенка.

Злата Мегленска 26 октомври

Од времето на турското владеење владеење во Македонија позната е единствената светителка - маченичка од Македонија,Злата Мегленска

Св. Филип 24 октомври

За животниот пат на апостолот Св. Филип

Наместо четири два нови кружни текови во градот

Кружен тек ќе има на влезот од правецот на Штип и кај железничката зграда и Авона

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201

АНКЕТА »

Дали ФК Борец 1919 ќе го мине баражот и ќе влезе во Прва лига?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »