Црквите и фрескописот во реонот на Пешти се редок Балкански пример

Црквите и фрескописот во реонот на Пешти се редок Балкански пример на оваа уметност и значаен културолошки и историски извор за фрескоживописувањето на подрачјето на Македонија.

Двете цркви во градот немаат вода и вц

Велешани се жалат бидејќи на гробиштата од двете цркви во градот немаат вода, па се приморани да пешачат по лоши временски услови и лоша местоположба за да ја донесат до нивните парцели.

Вардар низ Велес е умрена река

Вардар низ Велес е умрена река и во неа нема риби а ваквата состојба се очекува да биде во наредните три години велат риболовците од градот

Полицијата го бара, Тепев пее во Бургас

Сопственикот на Тедико, Илија Тепев кого македонската полиција го бара со меѓународна полиција викендов ќе настапи на меѓународен фестивал на поп мелодии „Бургас и морето 2008“ кој се одржува во овој бугарски град.

Во посета на Ореше

Иако селата Ореше и Папрадиште се со иста животна приказна за населувањето, тие се чиста спротивност во живеењето.

Планинарски домови Мокрени и Ораов дол

Сместени на падините од планината Кадиица, три планинарски дома ги нудат нивните капацитети за одмор и рекреација далеку од градската врева.

Кражби во црквата Св.Спас

Црквата Св.Спас е цел на крадци кои не избираат што земаат иако таа е верски објект.

Се уништува вредниот иконостас на црквата во Папрадиште

Се уништува вредниот иконостас на црквата Св.Петар и Павле во селото Папрадиште откако црвоточина ги нападна иконите, дела на Ѓорги Зографски и Димитрија Андонов Папрадишки.

Фестивал на античка драма Стоби 2008

Пет претстави од кои две вон конкуренција ќе учестуваат на седмиот меѓународен Фестивал на античка драма „Стоби 2008“ кој ќе се одржи од 24-ти до 30-ти јули.

Помор на риби каков велешани не помнат

Помор на риби каков велешани не помнат се случи вчера утро (вторник) на реката Вардар. Реката беше побелена од голем број на риби кои пливаа по површината.

Домовите на велешани украсени со цвеќе

Велешани се повеќе одгледуваат цвеќе и се враќа традицијата, домовите да бидат украсени со зеленило.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209

АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

Резултати

ПРИЈАТЕЛИ »